Задържан е мъжът, поругал вечния дом на българския патриарх и Софийски

...
Задържан е мъжът, поругал вечния дом на българския патриарх и Софийски
Коментари Харесай

Вандалът, който поруга гроба на патриарх Неофит, не го прави за първи път

Задържан е мъжът, поругал безконечния дом на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм " Св. Неделя “. Оказва се обаче, че това не е първото посягане.

" Нека да кажем първо, че паметникът към този момент е възобновен изцяло в първичния си тип. Вандалът, който стори това безсрамие, не го прави за първи път. Има съвсем ежедневна вербална експанзия против духовниците и чиновниците на храма. Тези нападки идват от него и хора като него, които живеят по улиците и не се преценяват с общите порядки “, споделя отец Николай, предстоятел на храм " Св. Неделя “.

Според него тези хора изливат гнева си върху храма. Имало е опити за опозоряване на гроба на екзарх Йосиф и на Софийския митрополит Партений. " Това не са единични случаи. Става дума за към 15-20 души, които го вършат “, разясни отец Николай.

" В момента, в който се появиха фрагментите от камерите, разпознах индивида – не му зная името, само че незабавно се сетих кой е той “, изясни още той пред bTV. 

Отец Николай не счита, че вандалските прояви са опит за нарушение на паметта на патриарх Неофит. Според него тези бездомни хора демонстрират своя митинг против публичния порядък.

" Тъй като към храмовете няма ограда – аз считам, че достъпът до тях би трябвало да е свободен, тези пора идват и с лекост изливат гнева си. Не виждам в тяхното действие религиозна отплата или някакво посягане против вярата или църквата. Това са антиобществени и антисоциални прояви “, уточни още отец Николай.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР